mandag 10. august 2009

Observasjon fredag 7 august 2009

Første observasjonskveld i sesongen 2009-2010

Fullmåne, Ca 15 grader, litt slørskyer og fuktig luft gav ikke de beste observasjonsforholdene, men Jupiter stod så fint at vi kunne ikke la være.
Vi var 2 stk som ble enige sånn "på sparket" om å observere. Startet ved 23 tiden.
Pga. forholdene tok vi frem kun mindre kikkerter, en 80 mm APO refraktor og en 90 mm Maksutov reflektor.

Månen og Jupiter kveld og natt 7-8/8-09

Jupiter viste flotte detaljer tross forholdene. Så flere skybelter og strukturer (stormer) på overflaten. Vi brukte opp til 213 x forstørrelse.


Et forsøk på å gjengi hvordan Jupiter tok seg ut i stjernekikkert denne kvelden/natten. Månene Ganymedes til venstre, til høyre Europa og Io tett, så Callisto

Når det er fullmåne og litt disig er det begrensa av objekter man kan observere, men noen dobbeltstjerner er fine og lyssterke objekter.
Vi startet med Ras Algethi i Herkules. En flott dobbeltstjerne. Den største er en rød variabel superkjempe, 3-400 x større enn sola.
Det ville si at om vi plasserte Ras Algethi der hvor sola står, ville den ha nådd nesten ut til Jupiters bane. Den største varierer i lysstyrke fra mag.3,1 til 3,9 på 90 dager. Den mindre har mag på 5,4.
Astand til komponentene fra oss er 380 lysår. Visuell avstand mellom de er 4,6 buesekunder.
Ras Algethi er en trippelstjerne men den tredje stjerna er for liten til at vi kan observere den.

Ras Algethi

Vi så også på flere andre dobbeltstjerner, Izar i Bjørnevokteren. Avstand 210 lysår, mag. 2,7 og 5,1, mellom stjernene ca 3 buesekunder, den var ikke lett, men det viste seg at den svakeste stjerna lå på diffraksjonsringen til den sterkeste. Videre så vi på bl.a: dobbeltdobbelten i Lyren, Albireo i Svanen og eta Cassiopeia.
Forøvrig så vi 3 klare stjerneskudd (persider) Motvillig gav vi oss ved 01 tiden, da hadde den høye luftfuktigheten gjort det håpløst og observere mer. Alt ble ned-dugget.
Men det var noen fine timer og der var godt å komme igang igjen!
Alle tall er ca, og hentet fra forskjellige kilder. Bildene er klippet ut av stellarium.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar